Upp

Till
Packmopeds
turnén

Packmopedsturnén fyller 25 år!

25 år i tvåtakt – Packmopedsturnén 1992 – 2017

1992 var året då Sovjetunionen officiellt upplöstes och Kalla kriget formellt upphörde. Krigen i forna Jugoslavien rasade som allra värst och människor på flykt strömmade in i Sverige. Lasermannen härjade på Stockholms gator och Birgit Friggebo försökte få ungdomar i Rinkeby att tillsammans sjunga We shall overcome på bästa sändningstid. I Los Angeles blir det våldsamma upplopp när en helvit jury friar polismännen som misshandlat Rodney King och kravallerna pågår under flera veckor.
Bill Clinton blev vald till USA:s 42a president och FN fick för första gången en afrikansk generalsekreterare i Boutros Boutros-Ghali från Egypten.

I Sverige spelas europamästerskapen i fotboll och i finalen på Ullevi segrar sensationellt Danmark som fick en friplats efter att Jugoslavien uteslutits en kort tid innan mästerskapen.
Tre kronor blir världsmästare i ishockey för sjätte gången efter att ha besegrat Finland i finalen i Prag i början av maj. I juli invigs sommar OS i Barcelona där Jan Ove Waldner vinner guld i bordtennis och USA ställer upp och vinner med ett drömlag i basket med bl.a Michael Jordan och Magic Johnson.

Nirvana toppar både singel- och albumlistor världen över och grungen får sitt genombrott med grupper som Pearl Jam, Alice in Chains och ovannämnda Nirvana. ABBA får en renässans med släppet av samlingen ABBA Gold som toppade listorna i Storbritannien, Tyskland och Sverige.
Paul McCartney vinner det nyinstiftade Polarpriset. Rocktåget rullade Sverige runt med artister som Tomas Ledin, Eva Dahlgren och Lisa Nilsson.

I Västra Ämtervik sitter Göran Samuelsson och funderar på hur han ska få pengar till hyran, så småningom kommer han på idén att turnera Värmland runt med sin packmoped. Han lastar flaket fullt med gitarr, tält och sovsäck och ger sig ut på vad som ska bli Packmopedsturnéns jungfrufärd. Man ska inte ljuga och säga att det blev en
omedelbar succé, men när besöket i Gräsmark den allra första turnén renderade i en publik om en tysk turist och en katt förstår man att en sådan story måste berättas. Så nu sitter vi här och har börjat planeringen för 25-årsfesten, Packmopedsturnén 2017, allt för kärleken till musiken, mötena med publiken och artisterna och inte minst mopederna och landskapet.

Jubileumsturnén bjuder på samma band som de senaste två åren, Bengan Blomgren på gitarr, Bengt Bygren på klaviatur, Nikke Ström på bas och Johan Håkansson bakom trummorna.
Förutom Göran Samuelsson kommer vi att få sällskap av Peter Carlsson
Bildade Peter Carlsson och Blå grodorna 1993 för att sätta upp en musikshow på Dalateatern där han arbetade som skådespelare och teatermusiker. Peter Carlsson och Blå grodorna har sedan dess satt upp ett stort antal föreställningar där allt från visor till rock blandas med skrönor och humor. Peter har belönats med bland annat Cornelisstipendiet och Karamellodiktstipendiet. Shirley Clamp som vi känner igen från bland annat melodifestivalen som hon kom 2:a i 2004 med låten Min Kärlek, julshower och tv-program som Så ska det låta, Dobidoo med flera. Nordman som slog igenom med dunder och brak 1994 med debutalbumet Nordman och singlarna Förlist och Vandraren. Nordman består av Håkan Hemlin och Mats Wester.

Vi kommer att presentera ytterligare en artist men ni får vänta ett tag till innan vi kan avslöja vem det är.

Resan började sommaren 1992 och om man lägger ihop alla mil på moppesadeln, 25 år senare, hade Göran kunnat ta sig till Nairobi, vänt där och varit en bra bit på väg hem till Västra Ämtervik.

Packmopedsturnén – 25 år i tvåtakt

Torsdag 29/6 Borgvik Sliperiet (inomhus)
Fredag 30/6 Kil Fryksta
Lördag 1/7 Karlstad Café August
Söndag 2/7 Hennickehammar Herrgård
Måndag 3/7 Ekshärad Kyrka (inomhus)
Tisdag 4/7 Gräsmark
Onsdag 5/7 Eda Folkets Park
Torsdag 6/7 Sillerud Hembygdsgård
Fredag 7/7 Arvika Folkets Park
Lördag 8/7 Västra Ämtervik Sillegården

Biljetterna släpptes torsdagen 8 december kl 9:00 på www.packmopedsturnen.se, www.tickster.com och på förköpsställen i respektive ort. Biljettpriset fram till och med julafton är 295 kr (exklusive avgifter) och därefter 395 kr (exklusive avgifter)             Biljetter hittar du här: http://www.tickster.com/sv/events/search?q=packmoped