Samuel ställer ut i Göteborg

Om ni ska gå på en enda konstutställning detta år så tycker jag att ni ska ta er till Göteborg och till Södra Vägen 2 där min käre bror Samuel kommer ha en utställning åt Göteborgs konstförening från den 16/11-8/12. Jag såg delar av utställningen idag när jag hälsade på honom i hans ateljé – och kom på mig själv att skratta högt flera gånger. Det är bildernas titlar och ett till synes enkelt måleri som tillsammans blir en alldeles fantastisk helhet, där skrattet då och då fastnar i halsgropen. Jag kände mig alldeles upplivad när jag åkte därifrån. Lägg det här på minnet. Gå dit och se!
Och så här skriver Terese Holmgren, Göteborgs Konstförening:

SAMUEL SAMUELSSON

STORA GALLERIET GÖTEBORGS KONSTFÖRENING 16/11-8/12

Å så ler vi lite.  Just så brukar Samuel Samuelsson konst börja, med ord som flugit fritt i hans närhet och som han fångar med sin fjärilshov.  Sedan möter vi bilderna som nästan är stumma i sitt utryckssätt. Det är minimalt och det lilla rummet bjuder på ett universum där våra liv är ett kollageliknande skuggspel – som ett urklipp, taget från ett större sammanhang. Ljuset och mörkret råder på samma villkor, det osynliga synliggörs och så den där humoristiska banaliteten som uppstår när fragmentarisk text samspelar med bild som är så igenkännande:

”Skall du gå ut så där? -Ska du säga. Här blir det drygt. Gode Gud byt glödlampa eller Jag skulle aldrig gått på det där med en ung fru. Tänk vad roligt ni har”…

 Visst har vi roligt åt Samuel Samuelsson underfundiga lek med ord och bild. Och tänker vi efter är det samtidigt vår egen triviala verklighet som roar oss.

/Therese Holmgren, Göteborgs Konstförening. Tel: 073 9079 924; 031-18 64 03.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Leave a comment